DUO Lenen MBO

DUO Lenen MBO

In 2018 is de roep om technische mensen steeds groter geworden. In de praktijk blijkt dat technische mensen vaak beter met hun handen over weg kunnen dan met hun hersenen. Een mbo studie ligt derhalve ook meer voor de hand dan een hbo studie. Met technische mensen bedoelen we onder andere elektriciens en andere vakmensen.

Voor de mbo studenten is het gelukkig ook mogelijk om een lening af te sluiten bij DUO. Een mbo studie kost tenslotte ook geld. Daarnaast zijn er ook mbo studenten die willen genieten van het studentenleven; vaak is dit wel in mindere mate dan hbo of wo studenten. In dit artikel nemen we jou mee in de wondere wereld van een DUO lening voor een mbo student. Hoe werkt dit exact? En waar heeft een mbo student exact recht op?

Wat is een DUO lening voor een mbo student?

DUO is één van de takken van de overheid. Deze tak is er voor verantwoordelijk om de studiefinanciering uit te betalen en contact te houden met onder andere de studenten.

Als een mbo student extra geld nodig heeft, kan hij/zij een lening afsluiten bij DUO. Deze lening maakt onderdeel uit van de studiefinanciering. Het is daarbij wel belangrijk om te vermelden dat sommige regels uniek zijn voor mbo studenten.

De studiefinanciering gaat voor een mbo student bijvoorbeeld in vanaf het kwartaal dat de student 18 geworden is. Dat geldt dan weer niet voor het studentenreisproduct; die kan een mbo student al voor de 18e verjaardag krijgen.

Voor hbo studenten en voor wo studenten zit dat anders; zij hebben vanaf ingang van hun studie al recht op de studiefinanciering.

Mocht je als mbo student studiefinanciering ontvangen, vervalt de kinderbijslag voor je ouders. Houd hier dus goed rekening mee!

De hoogte van de eventuele lening via DUO is afhankelijk van één belangrijke factor; je woonsituatie. Woon je nog bij je ouders? Dan krijg je een lager bedrag. Woon je op jezelf? Dan krijg je een hoger bedrag.

Waar heeft een mbo student recht op?

Een mbo student heeft in de basis recht op de basisbeurs, een aanvullende beurs, een studentenreisproduct en eventueel nog een extra lening. Als je een extra lening afsluit, dien je hier rente over te betalen. Bedenk dit dus goed voordat je een dergelijke lening afsluit.

Als je mbo niveau 3 of 4 doet, gelden er nog aparte regels. Indien je je diploma binnen 10 jaar haalt, worden de basisbeurs, aanvullende beurs en het studentenreisproduct namelijk omgezet naar een gift.

Als je langer dan 10 jaar over je diploma doet, moet je de basisbeurs, aanvullende beurs en het studentenreisproduct terugbetalen aan de overheid.

De studiefinanciering, dus de eventuele lening, kan je aanvragen bij DUO. Dit kan je gemakkelijk online doen. Je kan, dankzij de handige rekenhulp van DUO, ook exact inzichtelijk krijgen hoeveel je maximaal kan lenen. Het is overigens ook maandelijks mogelijk om het leenbedrag aan te passen; je kan het verhogen, verlagen of helemaal stopzetten.

Ben je mbo student en wil je een DUO lening afsluiten? Lees je goed in en bedenk dat een lening geld kost. Ga hier dus erg bewust en verantwoordelijk mee om!