Hoe word je een verpleegkundige?

Nadat je jouw middelbare school diploma hebt behaald is het tijd om door te studeren naar een opleiding die je leuk vind maar ook die je kan doen. Er zijn veel verschillende soorten websites en vragenlijsten waar je een beroepentest kan doen en waar je informatie kan vinden over het beroep, de opleiding en de weg er naar toe. Een van deze websites is Mbostart. Een handige website voor iedereen die zich moet oriƫnteren op een vervolgstudie. Als je interesse hebt in de studie MBO verpleegkundige is het wel zo fijn om te weten hoe je wordt toegelaten voor deze studie.

Verpleegkundige opleiding

De opleiding MBO verpleegkundige is een niveau 4 opleiding. Dit houdt in dat je een theoretische, gemengde of  kaderberoepsgerichte leerweg diploma moet hebben behaald. Als dit niet het geval is, kan je ook studeren met een overgangsbewijs van Havo/ Vwo 3 naar 4. Je kan ook doorstuderen na het behalen van je MBO 3 diploma.  Het is een 4 jarige studie die je in twee verschillende leerwegen kan volgen. Namelijk de BBL en de BOL. BBL houdt in dat je leert en werkt en BOL houdt in dat je leert en stage loopt. In beiden gevallen leer je hoe je een zelfstandige verpleegkundige kan worden. Dit leer je theoretisch en en in de praktijk. Voor BBL houdt dit in dat je 60% van de tijd lerend aan het werk bent en voor BOL is dat 20% van de tijd.

Wat moet je in je hebben?

Je kan natuurlijk heel veel leren in de opleiding maar sommige punten zijn niet te leren, die moet je in je hebben. Zo is het belangrijk dat je moet kunnen samenwerken. Je werkt namelijk samen met andere verpleegkundige en dokters. Daarbij moet je sociale en communicatieve vaardigheden hebben omdat je veel in contact bent met de patiƫnt en de familie. Buiten samenwerken moet je ook zelfstandig kunnen werken wat een grote verantwoordelijkheid met zich mee brengt. Bij deze opleiding en beroep is het ook belangrijk dat je inlevingsvermogen hebt. Als je geen problemen hebt met deze punten kan je al heel ver komen in je studie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *