Home

DUO Lening

In Nederland worden er jaarlijks maatregelen genomen om het staatstekort terug te dringen. Door de jaren heen heeft de overheid een behoorlijke schuld opgebouwd. Dat is overigens niks nieuws; in heel Europa hebben alle overheden behoorlijke schulden. Op de één of andere manier dienen die schulden toch teruggedrongen te worden. Hoe zorgt men daar voor? Door de burgers meer te belasten. Dat gebeurt door middel van allerlei maatregelen.

Ook studenten worden hierbij extra belast. Om de paar jaar wordt het leenstelsel aangepast. Hierdoor is het voor studenten soms lastig om het hoofd boven het water te houden. Hoe moeten studenten studeren en ondertussen ook genieten van hun studietijd? Het is voor een student sowieso leerzaam om op kamers te gaan. Maar, daarvoor moet dan wel geld zijn.

Gelukkig bestaat in Nederland de zogeheten Duo lening. In dit artikel zoomen we verder in op de DUO lening. Wat is dit exact en voor wie is dit met name bedoeld?

Wat is DUO?

DUO is een uitvoerende organisatie van de overheid. De afkorting DUO staat voor Dienst Uitvoering Onderwijs. Eigenlijk komt het er op neer dat deze overheidstak ervoor zorgt dat studenten hun studiefinanciering ontvangen. Ook zorgt deze uitvoeringsorganisatie voor de informatie richting studenten, leerlingen en overige belanghebbenden.

Wat is een DUO lening?

Om studenten een helpende hand te bieden, is het mogelijk om bij DUO een lening af te sluiten. Dit wordt ook wel eens aangeduid met de term studiefinanciering; deze lening is namelijk een onderdeel van de studiefinanciering.. Het geld is dus in feite bedoeld om de studie, en het bijbehorende leven, te kunnen financieren.

Bij DUO kan je zelf bepalen hoeveel geld je wilt lenen. Het is vervolgens ook mogelijk om maandelijks de lening te verhogen, te verlagen of helemaal stop te zetten. Als je de opleiding afgerond hebt, dien je de lening terug te betalen. Hierover wordt rente berekend; deze rente is echter miniem, waardoor het aantrekkelijk kan zijn om deze lening af te sluiten.

Een DUO lening kan je afsluiten via je DigiD/op de pagina Mijn DUO. Op deze pagina kan je tevens zien hoeveel geld je maximaal kan lenen.

Geld lenen kost geld

Bedenk wel te allen tijde dat geld lenen geld kost. Je dient het bedrag uiteindelijk terug te betalen aan de overheid. De overheid rekent daar rente voor; geld lenen kost dus geld. Ga dus niet zomaar, zonder na te denken, een lening aan bij DUO. Doe dit alleen als je het geld écht nodig hebt, bijvoorbeeld als je op kamers wilt gaan.

Ook is het aan te raden om tijdens je studietijd een bijbaan te hebben/te zoeken. Het is een wijze les voor de rest van je leven; zorg dat je jezelf kan onderhouden. Een DUO lening maakt alles makkelijker en leuker, maar je moet toch ooit op eigen voeten komen te staan. Ga dus bewust om met een DUO lening en laat je goed informeren.